Ajassa kiinni hopeasurffaajana

Hopeasurffaajiksi sanotaan internetiä usein käyttäviä, yli 65-vuotiaita henkilöitä. Koska teknologia näyttelee niin suurta roolia yhteiskunnassamme, on vanhempanakin syytä pyrkiä hyödyntämään sen tarjoamia mahdollisuuksia. Vastahakoisuudella uutta tekniikkaa kohtaan vain lisää syrjäytymisvaaraansa. Tutkimusten mukaan hopeasurffaajat eivät koe itseään yksinäisiksi ja he suhtautuvat muutenkin myönteisesti ikääntymiseen. Entistä useammat yritykset ovatkin entistä kiinnostuneempia hopeasurffareiden kohderyhmästä ja sitä myötä ikääntyville tarjotut teknologiset mahdollisuudet lisääntyvätkin jatkuvasti.

hands-545394_960_720Teknologia voi parantaa ikääntyneen elämänlaatua. Asioiden hoitaminen internetin avulla säästää usein kustannuksia ja on vähemmän vaivalloisempaa, kun esimerkiksi myymälässä asiointi. Muutenkin internetin kautta saa uutta sisältöä elämään ja laajempaa ymmärrystä maailman eri ilmiöistä. Sosiaaliset kontaktit tulevat verkon kautta mahdollisiksi, mikä lisää kommunikaation määrää. Erilaiset teknologiset ratkaisut voivat mahdollistaa seniorille pidemmän asumisen kotona.

Nettiyhteys on vanhuksellekin suorastaan välttämätön. Eniten nettiyhteyttä tarvitaan yleensä ”googletukseen”, uutisten lukemiseen, pankkiasioiden hoitamiseen ja yhteydenpitoon. Tabletti voikin olla sen helppokäyttöisyyden takia hyvä vaihtoehto näihin tarkoituksiin jykevämmän pöytäkoneen sijaan. Tablettia on myös kevyt kantaa mukana. Kaikille tabletti ei kuitenkaan sovi, jos esimerkiksi kädet vapisevat tai sormissa on kankeutta, sillä tabletit toimivat kosketusnäytöllä. Tabletteihin saa tosin ostettua tarvittaessa myös erillisen näppäimistön.

Ei ole oikeastaan mitään syytä, miksei älypuhelin sopisi seniorillekin. Monet puhelinsovellukset, kartat ja lukuisat muut palvelut helpottavat elämää, kun tieto on muutaman näppäilyn takana. Puhelinta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota näytön ja mahdollisten näppäinten kokoon. Nykyajan puhelinten käyttöjärjestelmät ovat yleensä seniorillekin helppokäyttöisiä, mutta liian pieni näyttö tekee kännykän käytöstä hankalaa. Markkinoilla on kuitenkin paljon erilaisia ”seniorikännyköitä”, joissa on suuret näppäimet, luistamaton materiaali ja tarkka kontrasti. Yleensä seniorikännykät ovat myös tyylikkään näköisiä.

Aktiivisimmat digiseniorit tuottavat jopa itse sisältöä nettiin. Blogin pitäminen tai nettisivujen tekeminen itseä kiinnostavasta aiheesta antaa mielekästä tekemistä. Jotkut jopa tienaavat lisätienestejä tekemällä sisällöntuotannolla. Netin kautta voi ottaa osaa myös vaikkapa tutkimuspaneeleihin, joihin vastaamisesta palkitaan pienellä korvauksella.

Jokaisessa talomme asunnossa on taloyhtiön maksama laajakaistayhteys. Järjestämme aika ajoin kursseja puhelimien ja muun tietotekniikan käyttöön. Ja jos opit jotain uutta, jaa ihmeessä tietämyksesi muillekin talon asukkaille!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website