Asukasyhteisömme taloyhtiön esittely

Asukasyhteisömme käyttöön rakennettu kerrostalo on ainutlaatuinen konsepti Suomessa. Talo on tarkoitettu ainoastaan seniorikäyttöön (asukkaiden alaikäraja on 48 vuotta), mutta ei ole siis palvelutalo vaan perustuu täysin asukkaiden omatoimisuuteen niin kuin mikä muu kerrostalo tahansa.
Talo edustaa täysin uudenlaista asumismuotoa senioreille silloin kun vanhainkoti ei ole vielä vaihtoehto, mutta esimerkiksi naapuriavun merkitys on jo arvostettavampaa. Asukkaat ovat aktiivisia ja vireitä ja talossa asumisen tarkoitus onkin edistää heidän itsemääräämisoikeutensa säilymistä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia mahdollisimman pitkään myös ikääntyessä, kun he voivat asua omassa kodissaan. Asunnot eivät siis sovellu jatkuvaa laitoshoitoa tarvitsevan kodiksi.

Talossa asuminen perustuu yhteisöllisyyteen eli kaikki osallistuvat yhteisiin töihin omien voimiensa mukaan. Tätä edustaa ennen kaikkea päivittäinen yhdessä valmistettu ja nautittu ateria, sekä viikoittainen siivous. Talo pidetään kaikin puolin kunnossa omin voimin.

Talon esittely

Talossa on 60 asuntoa ja yli 600 neliömetriä yhteiseen käyttöön tarkoitettuja tiloja. Asunnot ovat erikokoisia vaihdellen 30 neliön yksiöistä 100 neliön kolmioihin. Kaikissa on oma keittiö, kylpyhuone ja parveke. Lisäksi talossa on normaalit varastotilat sekä autopaikat. Asunnoissa on normaalit nettiyhteydet.

Kerroksia talossa on 10. Talossa on hissi ja talo on muutoinkin on suunniteltu täysin esteettömäksi ja portaikoissa, pintamateriaaleissa ja kalusteiden valinnassa on huomioitu ikääntyminen ja apuvälineiden avulla liikkuminen. Paloturvallisuutta on korotettu verrattuna normaaliin asuntotuotantoon, sillä asunnoissa ja yhteistiloissa on savunilmaisimin varustettu palovaroitinjärjestelmä.

Yhteisiä tiloja ovat hyvin varustettu keittiö, ruokasali, kirjasto, kokoustilat, vierashuone, televisionurkkaus, saunaosasto takkahuoneineen, pyykkitupa, lasitettu kattoterassi ja kuntosali ja nämä tilat toimivat yhteisöllisyytemme perustana. Talon tarkoitus on poistaa ikääntyvien kokemaa yksinäisyyttä, kun asuminen on mahdollista turvallisesti tuttujen ihmisten ympyröimänä. Talon yhteiset tilat ovat normaalia senioritaloa monipuolisemmat. Koko talon väki mahtuu kerrallaan ruokasaliin kokoustamaan, aterioimaan tai viettämään muuten aikaa yhdessä. Vierashuonetta voi varata omien ystävien tai omaisten käyttöön.

Asukkaat omistavat omat asuntonsa. Muutoin talo on normaali HITAS asunto-osakeyhtiö, jossa kaupunki omistaa tontin. Asunnot on pääsääntöisesti rahoitettu asukkaiden entisten asuntojen myynnillä ja yhteistilat irtaimistoineen on kuulunut maksettavaksi osaksi asunnon neliöhintaa.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website