Pidä itsesi aktiivisena liikkumalla

Group of older mature people lifting weights in the gym

Vireyteen ja yleiseen hyvinvointiin voi vaikuttaa liikunnalla. Aktiivisuus vähentää kaikenlaisia kipuja ja kremppoja, parantaa energiatasoja ja lisää voimaa. Toimintakyky säilyy pidempään ja ennenaikainen vanheneminen hidastuu. Lisäksi liikunnan on todettu pidentävän elinikää ja antavan suojan useita pitkäaikaissairauksia vastaan. Pysyäkseen huippukunnossa olisi hyvä liikkua monipuolisesti harrastaen niin kestävyys- kuin voimaharjoittelua, venytellä sekä tehdä tasapainoa kehittäviä harjoitteita. Muista, ettet ole koskaan liian vanha aloittamaan liikuntaharrastusta, mutta aloita kuitenkin vammojen ehkäisemiseksi varovasti lisäten toistojen määrää ja haastavuutta vähitellen. Lopeta liikunta, jos tunnet rintakipua, hengenahdistusta, huimausta tai jos satutat itsesi liikkuessasi.

Kaikille aikuisille suositellaan kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa ainakin 150 minuuttia viikossa. Kestävyysharjoittelusta käyvät esimerkiksi kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti, hiihto ja tanssi. Jos voimat vain riittävät, voi harrastaa raskaampiakin lajeja kuten lenkkeilyä ja tennistä. Kestävyysharjoittelu parantaa tehokkaasti verenkiertoa ja ulkolajeja harrastamalla saa lisäksi raitista ilmaa.

Voimaharjoittelu on erityisen tärkeää ikäihmisille, sillä se vahvistaa luita ja ehkäisee näin osteoporoosia ja luukatoa. Lihasmassa kiihdyttää myös aineenvaihduntaa ja auttaa näin painonpudotuksessa. Päivittäiset askareet sujuvat helpommin, kun ranteessa on reilummin ruista. Voimaharjoittelua suositellaan vähintään kahtena päivänä viikossa. Voimaharjoitteluun sopivia harjoitteita ovat muun muassa kuminauhalla tehtävät jumppaliikkeet, kahvakuulatreeni ja oman kehon painolla tehtävät liikkeet. Kuntosali on myös oiva paikka lihaskunnon ylläpitämiseen ja vahvistamiseen.

Venyttely pitää raajat notkeana. Venyttelyä voi harrastaa melkein missä tahansa kotioloissa, mutta toki liikkuvuuden ylläpitämiseen on omia tuntejakin, kuten jooga- ja pilatestunnit. Venytellä kannattaa myös aina kestävyys- tai voimaharjoittelun jälkeen. Venyttely kannattaa lisätä omiin päivittäisiin rutiineihin.

Tasapainon harjoittaminen vähentää kaatumisriskiä. Parempi tasapaino kehittää myös ryhtiä ja kehon liikkuvuutta. Yksinkertainen, mutta hyvä tasapainoharjoitus on seisoa yhdellä jalalla (lisähaastetta saat sulkemalla silmät). Koita myös nousta tuolista ottamatta tukea käsinojista.

Talomme kuntosali tarjoaa hyvät puitteet omatoimiseen kuntoiluun. Salissa on monipuoliset lämmittelylaitteet, vanhuksille soveltuvat kuntosalilaitteet sekä irtopainoja. Salilta löytyy myös valmiita kuntosali- ja liikuntaohjelmia tehtäviksi. Viikoittaiset lenkki-, pyöräily- ja jumpparyhmät tarjoavat kunnonkohotuksen lisäksi sosiaalisia kontakteja ja varmistavat liikunnan säännöllisyyden. Liiku mieluummin vähän ja usein kuin liian raskaasti ja harvoin.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website